Dagmenu en tips

Regelmatig krijg ik de vraag of ik een voorbeeld kan geven van wat wij Yip op een dag zoals gaven met blended diet. Ik schreef een dagmenu uit en daar kwamen vanzelf ook nog wat tips en trucs bij. Een duidelijk overzicht wat ik graag hier wil delen zodat het sneller gevonden kan worden.

Blended diet is echt niet moeilijker dan een gewone maaltijd om te bereiden. Zelfs met dieet kan simpel rekening gehouden worden. Het starten is vaak de grootste stap om te nemen. Ben je eenmaal op weg, krijg je al snel handigheid erin en geeft het veel voldoening om een volwaardige normale! maaltijd te geven.

Dagmenu blended diet

-Ontbijt: teff meel met rijstmelk (afwisselen met kokosmelk en amandelmelk) en een klontje ghee (geklaarde boter). 200ml voeding

-Fruit: fruit naar keuze (citrusvruchten hebben een vervelend schilletje voor door de sonde) met een plantaardige melk en scheutje saffloerolie 100-150 ml voeding

-Lunch: soep van groente naar keuze, bonen of rijst, soms een ei, ghee, bouillonpoeder voor de smaak 200/250ml voeding

-Tussendoor: soort smoothie van fruit, groente, havermout, olie, oersap (haal je bij natuurwinkel en bevat best wat kcal, altijd beter dan water), lepeltje notenpasta. 100/150ml voeding

-Avondeten: wat wij ook eten maar dan wat aangepast voor de sonde en meer vetten. Bv spaghetti gewoon zoals je het zelf zou eten, verdund met rijstemelk (meest neutrale smaak) 200 ml of iets minder als je nog een toetje wilt geven. Kokosyoghurt bv is heel vet en met een lepeltje jam is het een lekker toetje!

 

Tips en trucs:

 • avocado en aardappel maakt je voeding dik, niet handig om van te voren te maken maar perfect voor direct.
 • Ik maakte altijd wat meer en dat ging de vriezer in of voor de volgende dag.
 • Bij de Albert Heijn verkopen ze kant en klare soeppakketten in de koeling, daar hoef je enkel nog water bij te doen. De bouillon deed ik er niet bij vanwege gist en gluten wat Yippe niet mag. Ideaal voor snel of als je in het begin nog zoekt naar wat je gaat maken.
 • Ella’s Kitchen heeft een knijpzakje “the white one” met 86kcal per 90 gram! Is hier het toetje geworden maar kan ook goed door de sonde. Ik vond ook nog van Ella’s kitchen “bananas + Coconuts” (lichtblauw zakje) 120gr en 147 kcal en van Organix “just apple, pineapple & coconut” 100 gr en 71 kcal. Ideaal voor onderweg ook!
 • De pomp kreeg het niet altijd goed verwerkt, die stevige echte maaltijden. Dan kneep ik in de fles tijdens het inlopen en ging het ook. Yippe kon enkel continue voeding verdragen met gewone sondevoeding maar met blended kon de voeding gewoon in 30 min inlopen! Wat een vrijheid gaf dat zeg!
 • Ik goot alle voedingen door een grote fijne theezeef voordat het in de fles ging. Dan weet je zeker dat alle stukjes er wel uit zijn.
 • Met bruiswater kan je de sonde doorspuiten als hij verstopt mocht zitten (nooit gebeurt bij ons). Had altijd een flesje staan.
 • Ik heb het nooit gedaan maar het schijnt dat je ook prima een boterham met beleg kunt blenderen en geven.
 • Als tussendoortje is hummus met groente, bv komkommer, ook een fijne kcal bom.
 • Maak gebruik van kruiden en specerijen! Ook van/door sondevoeding kan je wat (op)boeren na een maaltijd en dat proef je. Goed voor de smaakbeleving!
 • Muntthee verkoeld op warme dagen.
 • Gember is verwarmend en kan je goed geven bij kou en in de wintermaanden. Het werkt ook goed bij slijm.
 • een goede blender is echt de investering waard. Wij gebruiken de Magimix. Deze heeft verschillende standen, de soepstand geeft een perfect fijngemalen voeding zonder luchtbellen.

Ik hoop dat ik je een beeld heb kunnen geven hoe het werkt, blended diet. Durf te beginnen! Het is niet lastiger dan je eigen eten maken. Niet te moeilijk denken en doen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s