Super Power Smoothie

In mijn vorige blog schreef ik over de Super Power Smoothie die we elke dag voor Yippe maken. Daarop kreeg ik veel reacties met de vraag of ik het recept wil delen. Natuurlijk wil ik dat!

De smoothie is tot stand gekomen omdat Yippe achter bleef in zijn gewicht. Hij is wel sondevrij, maar het eten wat hij zelf doet is nog niet genoeg om goed aan te komen. Een manier om hem aan te laten komen waren om de drankjes en toetjes van de dietist in te gaan zetten. Dit wilden wij liever niet omdat we graag puur voeden. We kregen de tijd van de kinderarts om zelf aanvullingen in het dieet van Yip aan te brengen en zo zijn gewicht hopelijk omhoog te gaan krijgen.

We maakten al vaak een smoothie en dit drinkt Yippe ook bijna altijd wel goed op. Daar moeten we het van hebben dus. Ik ging in overleg met onze natuurdietiste Mireille wat we nog extra konden toevoegen. Zelf hadden we al een goede basis gemaakt.

smoothie Sondervoeding

 • 1 banaan 95 kcal
 • 1 sinaasappel 51 kcal
 •  20 gram blauwe bessen 8 kcal
 • 1/2 avocado 100 kcal
 • 25 gram boerenkool 8 kcal
 • 150 gr kokosyoghurt 270 kcal
 • 400 ml plantaardige melk (amandel/rijst/haver/kokos) 250 kcal
 •  plantaardig (hennep) eiwitpoeder 30 gram 117 kcal
 • 15 ml hennepzaadolie 133 kcal
 • Vitamine poeder (optioneel, supplement)

Bij elkaar bevat bovenstaand recept 1030 kcal!! Je hebt hier ongeveer 750 ml smoothie van. Een glas/voeding van 200 ml bevat 260 kcal. Yip drinkt vaak wel 350 ml op een dag, soms wel meer! En daar groeit hij goed op!

Je ziet dat het eiwitpoeder een goede bron van kcal is . Zit dit er niet in, dan heb je nog steeds een mooie hoeveelheid kcal voor een ontbijt (zou ik dan wel met bv havermout erbij doen), fruithap of tussendoortje. Eiwitpoeder bevat aminozuren die de aanmaak van spierweefsel stimuleren en spieren helpt herstellen en het versterkt het immuunsysteem. Voor Yippe dus een goede keuze om hem te geven.

Natuurlijk varieeren we elke dag met de ingrediente n. Kijkend naar het seizoen en de aanbiedingen ;-). Basis is wel 2 soorten fruit waarvan altijd een banaan, kokosyoghurt, plantaardige melk, plantaardig eiwitpoeder (liever plantaardig en biologisch vanwege de toevoegingen die er anders in kunnen zitten), koudgeperste olie of ghee (geklaarde boter, kan goed bij lactosevrij dieet en bevat het goede boterzuur). Hoewel het voor de kcal niet zinvol lijkt, gaat er toch ook altijd wel groente in. Puur vanwege de anti-oxidanten en omdat ik wil dat Yippe de smaken leert kennen en zijn lichaam het herkent om intoleranties te voorkomen. Er kan niet teveel in omdat het de smaak van de smoothie zodanig beinvloedt, dat Yip het niet meer lust en dat is nou net niet de bedoeling.

Omdat Yippe oa geen gluten en lactose mag op dit moment, om zijn darmen te laten herstellen, kies ik voor de plantaardige melk en yoghurt. Het is ook rijker aan voedingsstoffen, 2 vliegen in 1 klap.

Avocado maakt de smoothie dik, dat is niet handig als je het bijvoorbeeld later op de dag of de volgende dag nog door de sonde wil geven. Als je het direct gaat geven is het prima!

Vaak gaat er ook nog wel iets van havermout of boekweit door om nog meer body te geven aan de smoothie. Ook dit maakt de smoothie dikker, let daar dus op met de sonde en altijd goed zeven van te voren. Ik wil graag voeden en niet vullen, dus ik ben geen voorstander van het toevoegen van (kinder)koeken etc. Dan stop je er veel geraffineerde suikers in en daar heeft het lichaam maar weinig aan en is ook een enorme belasting voor de darmen.

Variatie is het toverwoord, zoals bij elke maaltijd toch? Denk niet te lastig en kijk goed naar wat je kind of jijzelf mag hebben en wat niet. Wat wordt er altijd wel graag gegeten? Dan kan je daar iets extra van geven om te laten wennen aan de smaak en structuur. Je kunt ook met een paar ingredienten beginnen. Een banaan, kokosyoghurt en melk tot een smoothie mixen geeft je ook al een flinke kcal bom. Lekkere ijsjes ook! Oh en vergeet ook noten/notenpasta niet!

Bovenstaand recept hebben wij samengesteld voor Yippe. Wat hij mag hebben, lekker vindt en wat wij belangrijk vinden dat hij binnen krijgt. Hij groeit hier goed op, omdat het bij hem past. Smakelijk drinken!!

Heb je nog vragen of tips? Ik lees het heel graag! Je mag altijd een bericht sturen.

 

 

smoothie sondervoeding 2

 

 

5 gedachtes over “Super Power Smoothie

 1. Jolanda opstal

  Wat super Linda! Orangefit heeft ook nog plantaardig eiwitpoeder met smaken en gezoet met natuurlijke stof. Perzik vind ik echt een heerlijke smaak maar vanille is ook een aanrader om je smoothie mee te maken. Aardbei vinden ze bij ons te zoet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Madelon

  Wauw een soort recept waar ik al weken naar opzoek ben en ik niet zelf kan maken! Morgen gelijk naar de bio super. Vraagje, mijn dochter is ook sonde vrij maar drinkt alleen uit een gifbeker al haar voeding. Kan dit mengen hier doorheen? Ohhh en hoe lang bewaar je het? Alvast bedankt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Madelon! Wat leuk dat je zo enthousiast bent over het recept!
   Een gifbeker? Leg eens uit 😊 Yip drinkt het met een rietje uit een beker.
   Wij maken het voor dezelfde dag en max een dag erna. Dan maak ik weer nieuw voor hem.
   Succes en als je vragen hebt, stel ze gerust.
   Groetjes van Linda

   Like

   1. Madelon

    Bedankt voor je snelle reactie!

    Stomme auto correctie een tuit beker 😂 rietje lukt hier nog niet.

    Qua kcal kom ik op 1 ml is 1.37 kcal uit hoe kom jij aan de 100 ml is 275, ik denk dat ik iets verkeerd bereken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s