Grote sprongen

Wat is het al lang geleden dat ik mijn laatste blog plaatste. Er mogen soms best wat meer uren in een dag van mij. Ik heb veel te schrijven over Yip!

Laatste keer schreef ik over onze overstap naar blended diet. Wat heeft dat ons veel goeds gebracht, waanzinnig! Het maken van de voeding was best even zoeken in het begin. (Ik ga een aparte blog nog schrijven met alle tips en trucs en wat recepten. ) Maar het is echt alle moeite en gepuzzel meer dan waard geweest! “Geweest” kan ik inderdaad schrijven want na ongeveer 2 maanden blended diet geven durfden we het aan om de sonde eruit te laten! Deze lag er namelijk voor de 3e keer in een week uit (met hulp van onze spring in ’t veld pup 🙄) . Yippe at heel redelijk zelf en in overleg met de kinderarts besloten we het te proberen. Met succes. Een week gaf ik elke dag per mail de intake van de dag door aan de kinderarts en dit was voldoende om op door te kunnen gaan: sondevrij! Wat een feest!

Het eten blijft elke dag een hele uitdaging. Het is niet vanzelf sprekend dat Yip “gewoon” met ons mee eet en daarbij ook voldoende eet. Het gaat best redelijk maar het is intensief. Een goede maaltijd eten kost hem bijna een uur. Dan eet een van ons apart met hem van de anderen want teveel drukte maakt dat hij niet kan eten. Daarna gaat hij nog wel mee met ons aan tafel omdat we het heel belangrijk vinden dat hij ook ervaart hoe we met ons als gezin eten. Eet hij dan niet of weinig, heeft hij zijn portie al binnen. Op het medisch kdv eten ze apart van de groep met hem en thuis krijgen we ook nog hele fijne begeleiding van een verpleegkundige gespecialiseerd in eetproblemen bij jonge kinderen. Het eten met Yippe kost heel veel tijd en de dagen dat Stefan lang werkt, komt ze een maaltijd met Yippe eten. Zo kan ik rustig met de anderen eten en mijn aandacht verdelen.

Yippe zijn gewicht bleef nog wel achter. Hij kreeg toch niet genoeg binnen. We wilden proberen of we zijn gewicht omhoog konden krijgen puur op goede en calorierijke gezonde voeding en de drankjes en toetjes van de diëtist nog even in de kast konden laten staan. We willen Yippe het liefst zo puur en normaal mogelijk laten eten. Met wat hij zelf eet komt hij niet aan de benodigde kcal op een dag dus ik ging met onze natuur diëtist Mireille Wijchers van http://www.voedgoed.nl op zoek naar hoe we extra kcal konden toevoegen over de dag verdeeld. Met hulp van haar bedachten we samen een smoothie, je zou hem bijna kunnen snijden met mes en vork! Super-power-smoothie. Hiermee krijgt hij ruim 300 kcal binnen met 2 glazen op een dag! Daarmee kunnen we dus prachtig aanvullen en extra aanbieden op dagen dat hij te weinig eet. Hij drinkt het graag en het geeft ons een gerust gevoel dat we het achter de hand hebben. Hij kan niet zonder, maar hè dat heb ik weer met koffie 😉

Het resultaat was na 6 weken: 700 gram aangekomen en 3cm lengte erbij!! Geweldig!! Hier doen we het voor! Hij komt eindelijk weer eens boven de lijntjes op de groeicurve uit en sommige kleding kan echt op de stapel “te klein”. Feest! We merken het ook aan hem dat hij lekkerder in zijn vel zit hierdoor. Hij ziet er goed uit, slaapt redelijk en is begonnen met zijn stem te ontdekken en zegt steeds wat meer woordjes. Zo fijn om hem te horen praten!

Een grote drempel om te eten voor Yippe is nog als we ergens zijn waar het voor hem onbekend is. Dan is hij te overprikkeld en eet en drinkt nagenoeg niks. Daar zijn we mee bezig maar zal ook tijd nodig hebben. Ik ben wel een idee aan het uitbroeden om hem hierbij te kunnen helpen maar daarover in een andere blog meer.

Heb je vragen Nav deze blog of wil je iets delen, voel je vrij te reageren hieronder of een bericht te sturen.

4 gedachtes over “Grote sprongen

 1. Anne

  Wat fijn dat er zo veel vooruitgang is! Mooi om te lezen hoe inventief en geduldig je bent! Ik lees dat jullie af en toe hulp krijgen van een verpleegkundige bij het eten. Mag ik vragen hoe jullie dit geregeld hebben? Dit zou voor ons ook een uitkomst zijn! Alvast bedankt voor je reactie

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie Anne!
   Via de kinderarts is Yip bij een medische kdv gekomen en via hun komt nu ook de onze verpleegkundige thuis. Ze werkt daar ambulant als zzp-er. Het is echt heel fijn want bij de kinderthuiszorg heb je geen vaste verpleging en dat is voor ons juist zo belangrijk.
   Wellicht Kun je via de gemeente of kinderthuiszorg ook iets regelen.
   Succes en groetjes van Linda

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s