It’s all in the mix!

Wat is er veel gebeurd afgelopen weken! We maken geweldige stappen met het eten.

Enige weken geleden las ik over blended diet; het zelf maken van sondevoeding door “normaal eten” te blenderen. Heel logisch! Ik wist niet dat het kon en ben mij gaan inlezen.

Yippe kreeg toen nog sondevoeding voorgeschreven via de diëtist en reageerde daar nog steeds niet goed op: hij hield maar diarree en het overgeven was extreem. Ik kwam erachter dat met de sondevoeding die hij toen kreeg, hij 30 gram!!!! suiker op een dag binnenkreeg.

De kinderarts en diëtiste vinden het nadeel van blended diet dat je de inname van kcal niet zo goed kunt meten. Zeker met een neusmaag sonde zoals Yip heeft, moet je het erg verdunnen en moet je erg opletten dat je niet meer vocht als voeding geeft. Ook is er een kans dat de sonde verstopt raakt. Ik begreep hun bedenkingen maar denk ook dat als je gezonde voeding geeft je niet zo op hoeft te letten met kcal. Dat doe ik tenslotte bij mezelf of de andere kinderen ook niet. De kinderarts wist wel dat blended diet veel goeds kan doen bij diarree en overgeven. Als we de keuze maakten om dit te gaan doen, stond ze volledig achter ons. Yippe had ondertussen wat reserves opgebouwd om de wisseling te kunnen maken.

Ik vond het spannend om de stap te zetten. Gelukkig is ook over blended diet een Facebook groep waar ik veel informatie vond en een lieve moeder van een “blended diet kindje” deelde al haar tips met mij. Ik bestelde een boek uit Engeland boordevol informatie, tips en recepten en ik vond een diëtiste van praktijk VoedGoed in Drouwen met heel veel verstand van blended diet. Ze kon mij precies vertellen welke vetten, supplementen, voedingstoffen, etc ik allemaal extra kon inzetten om voor Yippe een goed dieet te maken.

Toen ik in de vakantie een ochtend met de kinderen naar een speeltuin was en binnen 10 minuten samen met Yippe helemaal ondergespuugd was (en kleding van het personeel kreeg aangeboden, waarvoor nogmaals heel veel dank!!) besloot ik dat het genoeg was. Ik ging het gewoon doen, wat kon er misgaan? Ik kook ook voor de andere leden van het gezin en die lopen ook nog gezond rond.

Dus ik ging aan de slag. Ik begon met een soep. Voorzichtig met enkel courgette, rijstemelk (meer kcal dan water) en wat rijst. Het zou de eerste maaltijd zijn die Yippe in zijn leven zou krijgen. Hij at nog steeds nagenoeg niks zelf. Het ging perfect! Juiste dikte voor door de sonde en nog 1000x belangrijker: Yippe hield het binnen!! Sterker nog: Yippe heeft niet meer gespuugd vanaf dat hij blended diet heeft!!! Het is zo fantastisch!! Wat een verschil! Ook de diarree is over (het was even zoeken hoeveel vet ik door het eten kon doen) maar het aller aller fijnste is nog wel dat Yippe elke dag meer en beter gaat eten! De afgelopen 2 dagen heeft hij zelfs geen sondevoeding nodig gehad bij fruit, lunch en tussendoor! Wat ook fijn is, is dat de voeding niet meer met 50ml per uur op de pomp hoeft in te lopen waardoor Yip altijd een rugtasje op moest. Deze voeding kan in een half uur inlopen en daarna kan de pomp afgekoppeld. Wat een vrijheid!

We maken prachtige stappen. Yippe gaat zo goed vooruit! Ons idee is dat zijn lijf door het normale, oergezonde eten ( ik kan helemaal mijn ei kwijt in zijn maaltijden. Hij eet het gezondst van allemaal hier) in balans komt. Yip ervaart dat hij niet ziek wordt van eten en zijn darmen zijn aan het herstellen. Een goede darmgezondheid staat voor een algeheel goede gezondheid.

Wat een verschil in zo’n korte tijd. Was ik maar eerder hier achter gekomen! We zijn zo blij! Yippe gaat nu een dag extra naar het medisch kinderdagverblijf waar het eetteam hem begeleidt. Ook daar zijn ze enthousiast uiteraard. Alles ziet er ineens zoveel positiever uit. Groente blijft nog een uitdaging en ook moet Yip nog meer zelf gaan eten en zeker drinken om zonder sondevoeding te kunnen. Het zelf maken van de voeding vraagt om planning en soms wat gepuzzel. Maar de blender kan ook mee op vakantie, ik sta graag wat eerder op en de vriezer is gek op voorraad. We doen het met liefde!!

Wil je meer weten over blended diet? Ik help je heel erg graag op weg. 💗

8 gedachtes over “It’s all in the mix!

 1. Sandra

  Zeer herkenbaar! Wat fijn dat het zo goed werkt voor jullie! Wij hebben dit de laatste 2 jaar ook gedaan en nu is het niet meer nodig want meneer eet nu helenaal zelf (sinds mei en is nu 6 jaar)
  Wat wij eerder nooit voor mogelijk hebben gehouden is nu werkelijkheid zeker mede dankzij blended dieet!

  Like

 2. Yvonne van Sijda

  Dit klinkt veelbelovend. Ook ik zit nu op een punt dat ik helemaal klaar ben met het gespuug. Graag wil ik overstappen naar het bd diet maar weet niet waar ik moet beginnen. Mijn zoontje is nog zo klein (bijna 8 maanden) en zoek nog wat hij precies nodig heeft. Mocht je nog tips hebben dan zijn deze welkom!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Yvonne,
   Oh dat vreselijke spugen… wat een ellende is dat toch.
   Wat krijgt je zoontje nu voor voeding? Met 8 maanden is “zuigelingenvoeding” nog de hoofdvoeding. Wij hielden altijd 6 maanden leeftijd aan om te beginnen met vaste voeding. Op die leeftijd zijn de darmen meer ontwikkeld om meer te kunnen verteren dan enkel melk.
   Ik weet niet of je zoontje alles mag en kan hebben, maar als dat zo is, kan je beginnen met fruit en groente. Je kan het aanbieden in hele stukken zoals de Rapley methode of gepureerd op een lepel. Wat over blijft kan je dan via de sonde nog geven.
   Zo ga je steeds meer geven. Via deze link vindt je een fantastisch introductie schema.
   https://www.borstvoeding.com/bijvoeding/schema/nederlands.html

   Succes en alle goeds! Heb je nog vragen? Ik help je graag! 💗

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s